Venlighed og medfølelse

Et menneske der favner sin egen smerte, uden at vise hårdhed mod sig selv eller andre, er smuk. Så smuk at man smelter. Et sådant møde lærer os noget, på et dybt plan… om vores egen smerte. Et sådant møde smelter et frossent hjerte, og det har vi brug for.

Medfølelse hjælper os tolerere smerte

Medfølelse hjælper os med at favne og tolerere følelsesmæssig smerte. Den hjælper os vokse udover vores smerte. Når vi føler med os selv, viser vi en sårbar og nænsom styrke, der udvikler os som menneske. Medfølelse gør os altså til mennesker.

Åbenhed beskytter os rent faktisk

I livet er det svært at være sårbare og åbne. Men fra vores sande natur, er det at være uden et forsvar. Normalt beskytter vi os gennem en hård eller lukket attitude. Der er vi faktisk mere sårbare, fordi vi går forbi vores egen styrke som ligger i medfølelsen. Den beskytter os ved at lægge en grøn fauna i kroppen, som beskytter os med ømhed. Denne ømhed lindrer hjertet, som ikke længere føler sig udsat. Som sårbar og lukket, stiller vi os på en måde uden for vores egen styrke i hjertet, hvilket er værre. Afhængigt af hvem der ser …

Medfølelse i stedet for medlidenhed

Hvorfor medfølelse og ikke medlidenhed? Medfølelse fordi den beskytter og vejleder når vi er sårbare. Medlidenhed lukker af for medfølelsen, og gør svære ting tungere at bære. Medlidenhed er ubevidst uvidenhed og ignorance, overfor den indre medfølelses kompetencer og intelligens. Tårer og sårbarhed er ikke en umiddelbar vej til succes, og efterlader hjertet lukket. Men smerten skal jo ud et sted, og derfor kanaliserer vi den ud gennem selvmedlidenhed, som dog ikke forløser.

Behøver vi et lukket hjerte længere?

Det lukkede hjerte er det slør, som i dag ubevidst afskærer os fra at mærke smerte. Det slører også kontakten til vores sande natur i hjertet. Derfor er mødet med en anden, hvis smerte er synlig en vidunderlig åbning hvor man bare smelter. Vi har sådan brug for at måtte være i hjertet. Smerte eller ej. Efter et sådant møde kan det være vi indser at vi ikke behøver at lukke af, hvilket er en så stor lettelse. Som at slippe tunge sække eller lænker, bundet fast på kroppen som et beskyttelsespanser.

Nænsom ømhed venter på dig

Der venter os et nænsomt møde med os selv, når vi atter åbner til hjertet. Vi kan forvente at møde det der sårede os, men lige så meget det der hjælper os tolerere smerten.

Healing og indsigt til fremover

Når hjertet healer vil vi vokse med indsigt og klarhed, over hvorfor smerten opstod. Vi lærer at vi fremover kan være åbne og beskyttede uden at være hårde. Og være den der bærer smerte med nænsomhed og smelter andre på vores vej.